top of page
BEHANDLINGER
Der er mange års erfaring samlet på klinikken, og en bred vifte af specialer er repræsenteret blandt vores behandlerteam. Klinikken har derfor en stor ”værktøjskasse” at bruge af, hvilket kommer vores patienter til gode, når der skal lægges behandlingsplaner. Vi udfører langt de fleste tandlægefaglige opgaver, inklusiv avanceret kirurgi og tandretning, her på klinikken, så patienter behøver sjældent henvises ”ud af huset”.  

Udover de almindelige eftersyn og cariesbehandling, udfører klinikken også en lang række mere specialiserede behandlinger:

behandlinger
Pardentose
PARADENTOSEBEHANDLING

Paradentose er en betændelsestilstand i tandkødet som ubehandlet har en lang række helbredsmæssige konsekvenser, og desværre ikke kun for tænderne. Et eventuelt rygestop og god mundhygiejne kommer man langt med, resten kan vores dygtige team af tandplejere, med speciale i paradentose, hjælpe dig med. I mellem sig har de over 25 års erfaring i succesfuld behandling af de forskellige sværhedsgrader af paradentose.

DELPROTESE
DELPROTESE

 

Den midlertidige delprotese - overgangsprotesen 
Den billigste type består af protesetænder, der sidder fast på et stykke lyserødt plastik, som skal efterligne det manglende tandkød. Denne type delprotese bør kun anvendes, når de tilbageværende tænder ikke skønnes at kunne holde mere end 1 eller 2 år. Det er altså ikke en permanent løsning. Den kaldes derfor også en overgangsprotese.    

Delprotese med støbt stel - unitor 
En langt bedre form for delprotese udgør den støbte protese, unitoren. Her er bøjlerne og en eventuel ganeplade fremstillet i støbt metal med store styrkeegenskaber. Metaldelen kan dermed fremstilles, således at protesen fylder mindre, samtidig med at man opnår en meget stærkere og mere præcis protesekonstruktion, som kan holde i mange år. Den er noget nemmere at vænne sig til. Kosmetisk er den i reglen også pænere.     

Behandlingen 
For at skaffe plads til bøjlerne - især på tyggefladerne, er det nødvendigt, at tandlægen foretager beslibninger på de naturlige tænder. Der er tale om ganske lette, nødvendige beslibninger. Der tages derefter aftryk, og kæbernes bid mod hinanden registreres. Efter endnu en tur på laboratoriet er protesen med det støbte klar til brug. Bøjlerne skader ikke de tænder, som de hviler på. Opstår der hul i en tand, hvorpå der hviler en protesebøjle, kan dette altid henføres til svigtende renholdelse af tanden. Grundig børstning af tænderne og protesen dagligt er med til at forhindre dette. Som patient skal man være indstillet på, at løstsiddende delproteser - og helproteser - generelt giver anledning til en vis tilvænningstid. Nogle få patienter vænner sig aldrig til denne "løshedsfornemmelse". Ligeledes er fornemmelsen af at have et fremmedlegeme i munden en følelse, som nogle delprotesepatienter heller aldrig slipper.            

HELPROTESE
HELPROTESE

 

Når man får protese 
Når man erstatter sine tænder med en helprotese, vil der i så godt som alle tilfælde skulle ske en tilvænning. Nogle mennesker vænner sig hurtigt til protesen, mens andre skal have lidt længere tid. Men uanset hvordan, så gælder det om at bruge protesen så meget som muligt, også under måltiderne. 

 

Ømhed og ubehag

Selv om der er gjort et stort stykke arbejde med at tilpasse protesen nøjagtigt til munden, kan der forekomme ømhed. Den forsvinder normalt i løbet af et par dage. Hvis ikke, bør man kontakte sin tandlæge. Man bør i så fald beholde protesen i munden et par timer, før man skal af sted, da det ellers er umuligt at finde årsagen til ubehaget. Og husk: Man bør aldrig selv forsøge at rette på proteser, der sidder dårligt. Som oftest gør det mere skade end gavn - i værste fald kan man ødelægge protesen. 

 

Tale og ømhed

I begyndelsen vil man måske føle lidt besvær med at tale. Det går ret hurtigt over. Hvis man vil fremskynde tilvænningen, kan man f.eks. læse højt for sig selv i et rimeligt tempo. I de første dage vil man sikkert også føle, at det er besværligt at have både tænder og mad i munden på én gang. Det hjælper at begynde med mad, der er nemt at tygge: Fisk, grød, fars, suppe m.m. Senere kan man så tage fat på føde, der kræver mere grundig tygning. 

 

Når man bruger protese 

Det er bedst altid at skylle mund og protese grundigt efter hvert måltid for at fjerne madrester, som altid sætter sig på og under protesen. Fjernes madresterne ikke, omdannes de af bakterierne i munden til belægninger (plak). Udover at det ikke er særlig kønt at have bakteriebelægninger (plak) på protesen og evt. resterende tænder, giver det næsten altid dårlig ånde. Og endnu værre - betændelse under protesen, hvorved der kan opstå svampeinfektion, og ved resterende tænder - tandkødsbetændelse (gingivitis) samt caries (huller). Protesen kan nemt gå i stykker, hvis den tabes. For at undgå dette kan man fylde lidt vand i vaskekummen, så den lander blødt.

Til pleje af proteser bruges en prostesebørste samt en tandpasta med lavt slibemiddel, eller håndsæbe. Husk, at alle protesens flader skal børstes grundigt rene. Man kan også forebygge svamp (protesestomatitis) i mundhulen, når man bærer protese, ved dagligt at børste ganen og tungen med en blød tandbørste. Derved får man fjernet eventuelle bakteriebelægninger, som sidder der. 

 

Misfarvede proteser 

Proteser trænger ofte til en ekstra rengøring, idet farvestoffer fra mad og drikke kan sætte sig på protesen. Det kan anbefales at lægge protesen i et glas lunken vand med 1-2 tsk. grøn Bio-tex i ca. 20 minutter eller eventuelt natten over. Derved får man fjernet de fleste misfarvninger. Man skal huske at skylle protesen grundigt efter Biotex badet! 

Proteser med tandsten 

Tandsten er hårde belægninger, som dannes ved forkalkning af bakteriebelægninger (plak). Tandsten ses hyppigt på proteser og kan fjernes ved at lægge protesen i et glas med eddike (husholdningseddike) natten over. Tandstenen bliver derved blød og kan skrabes af med en tandstikker. (Undgå noget der ridser.) 

 

Protesen ud om natten 

Det er bedst for mund/gummer at hvile om natten. Derfor er det bedst at tage protesen ud og lægge den i et glas vand. Derved mindsker man risikoen for svamp (protesestomatitis). Nogle mennesker er kede af at sove uden tænder. Man kan så for at skåne mund/gummer nøjes med at tage undermundsprotesen ud. Når protesen ikke er i munden, bør den opbevares i vand. Ligger den tørt, kan den blive skæv.     

tandlæge_ERTMANN009.JPG
Implantater
IMPLANTATER I KÆBERNE 


En manglende tand kan erstattes med et implantat, hvor en titaniumskrue sættes i som kunstig tandrod. Oven på denne laves efterfølgende en krone, som ligner de øvrige tænder. Et implantat er således det tætteste, du kommer på naturlige tænder, og er samtidig en løsning, der holder i rigtig mange år.

tandlæge_ERTMANN003.JPG
Krone / Bro
KRONEBEHANDLING/BROBEHANDLING

Vi udfører alle former for krone- og brobehandling, altid med funktion og æstetik i fokus. En krone eller bro vil give dig et pænt og stærkere tandsæt. Kroner er den bedste måde at beskytte en svækket tand, f.eks. efter en rodbehandling eller store fyldninger. Mangler du én eller flere tænder, kan en bro, som sidder fast på nabotænderne, være måden at erstatte de manglende tænder på. 

KOSMETISK TANDPLEJE
· Porcelænsfacade på let knækket fortand.
· Udskiftning af amalgam med plast. 
 
· Udskiftning af amalgam med porcelæn.
 
· Ændring af form med  porcelæn.
 
· Ændring af farve og form på fortænder med porcelæn.  
 
· Slidte fortænder bygget op i plast.
Kosmetisk Tandpleje
tandlæge_ERTMANN005.JPG
Tandblegning
TANDBLEGNING 

Er du ked af mørke eller misfarvede tænder, så kan vi tilbyde to forskellige former for tandblegning, som begge vil give dig et smukt og væsentligt lysere smil.

TANDRETNING

Skæve tænder kan rettes, uanset alder! Vi kan både rette tænder med usynlige skinner (Invisalign) eller konventionelt med fast bøjle. 

kerogi
bottom of page