top of page
BEHANDLINGER
Der er mange års erfaring samlet på klinikken, og en bred vifte af specialer er repræsenteret blandt vores behandlerteam. Klinikken har derfor en stor ”værktøjskasse” at bruge af, hvilket kommer vores patienter til gode, når der skal lægges behandlingsplaner. Vi udfører langt de fleste tandlægefaglige opgaver, inklusiv avanceret kirurgi og tandretning, her på klinikken, så patienter behøver sjældent henvises ”ud af huset”.  

Udover de almindelige eftersyn og cariesbehandling, udfører klinikken også en lang række mere specialiserede behandlinger:

behandlinger
Pardentose
PARADONTITIS (paradontose)

Parodontitis er en inflammatorisk sygdom i tændernes støttevæv, som rammer op imod 40% af voksne danskere. Det er den hyppigste årsag til, at man taber tænderne efter 40-årsalderen, og det er en lumsk sygdom, fordi den udvikler sig gradvist og ofte er helt og aldeles smertefri

 

Heldigvis er den nem at forebygge eller at tage i opløbet, hvis man ved, hvad man skal være opmærksom på. Grundig tandbørstning, tandtråd og ikke mindst regelmæssige eftersyn vil i langt de fleste tilfælde være nok til at forhindre, at tilstanden opstår.

 

Første indikation på, at noget er galt, er blødende tandkød. Somme tider skyldes blødningen overdreven tandbørstning eller lidt for ivrig brug af tandtråd, men begynder tandkødet at bløde uden påviselig grund, er det ofte et symptom på tandkødsbetændelse.

 

Tandkødsbetændelse opstår, fordi plak på tænderne binder bakterier, hvilket får tandkødet til at reagere.

 

Behandles tandkødsbetændelsen ikke, kan den udvikle sig til parodontitis, fordi betændelsen trækker dybere ind i tandkødet, hvor den påvirker støttevævet og knoglerne omkring tænderne, og i værste fald kan få dem til at blive løse og falde ud.

 

Parodontitis er imidlertid ikke kun farlig for tænderne. Når betændelsen trækker ind i tandkødet, kan bakterier og betændelse overføres til blodbanerne og transporteres rundt i hele kroppen. Dermed kan parodontitis påvirke og forværre en række sygdomme, som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, leddegigt, psoriasis, diabetes, osteoporose osv.

 

Det er derfor vigtigt at forebygge tilstanden ved at opretholde en god mundhygiejne, og at reagere i tide, hvis dit tandkød begynder at bløde, eller dine tænder føles anderledes eller løsere, end de plejer.

 

Har du mistanke om, at noget ikke er som det skal være med dit tandkød, så ring endelig til klinikken for en tid til en grundig undersøgelse af tænder og ikke mindst tandkød. Her på klinikken er vi så heldige at have to tandplejere specialuddannede tandplejere, der er specialister i netop diagnostik og behandling af paradontitis.

DELPROTESE
ORTODONTI (Bøjlebehandling) SOM VOKSEN delprotese - o

Bøjle som voksen. Kan man det?

 

Der kan være mange gode grunde til at vælge at få bøjle på som voksen.

  • Måske oplever du fysiske gener i hverdagen, som en bøjle kan afhjælpe

  • Måske fik du rettet tænder som barn eller ung, men din tandstilling har siden ændret sig, og du savner dit gamle smil

  • Eller måske føler du dig socialt begrænset af dine tænder, fordi de er skæve

 

Den gode nyhed er, at uanset hvad dit ønske om at få rettet tænderne måtte udspringe af, så kan vi hjælpe dig her på klinikken. Vi er nemlig så heldige at have en uddannet specialtandlæge i ortodonti (tandretning) som en del af holdet.

 

HVORDAN FOREGÅR DET?

Vores erfaring er, at nogle mennesker afskriver bøjlen som en mulighed i voksenlivet, fordi ordet ’bøjle’ for de fleste stadig forbindes med de togskinner, vi husker fra skoletandplejen.

Fast apparatur (togskinner) findes stadig. Og er den mest økonomiske måde at få rettet tænderne på. Men der er sket rigtig meget inden for tandretning det sidste årti – og i dag findes der mange flere forskellige, og ikke mindst diskrete, løsninger.

De meste kendte er nok Invisalign (som vi bruger her på klinikken), Spark eller Clearcorrect. Det er alle systemer, der består af individuelt fremstillede, gennemsigtige skinner, som kan tages ud. Det gør både spisning og renhold væsentligt nemmere end for traditionelt fast apparatur.

 

HVOR LANG TID TAGER DET?

At nå det ønskede resultat sker selvfølgelig ikke fra den ene dag til den anden. Uanset om du vælger behandling med fast bøjle (togskinner) eller usynlige skinner, så er gennemsnitstiden for et behandlingsforløb er 12-15 måneder. Langt kan dog allerede opleve og se positive forandringer efter 3-6 måneder.

 

Efter behandling er det vigtigt at huske, at få fremstillet retentionsskinner til natbrug. De kan både laves fast (så de sidder på indersiden af fortænderne) eller aftagelige. I begge tilfælde gælder det dog, at de skal bruges livslangt – eller i hvert fald så længe, man gerne vil have lige tænder. Og går de i stykker, skal du få lavet nye hurtigst muligt. Tænder husker desværre, hvor de kommer fra. Og har det med at få hjemve.

 

HVAD KOSTER DET?

Du skal regne med omkring 30.000 kroner for behandling med fast bøjle. Skinnebehandling (Invisalign) starter ved 38.000 kr. Er du allerede patient på klinikken, så er prisen inklusive forundersøgelse og behandlingsplan hos vores specialtandlæge.

 

Vi tilbyder også forløb til børn og unge, der er blevet afvist i den kommunale skoletandpleje.

HVORNÅR KAN MAN STARTE?

Der er ingen øvre aldersgrænse. Du bliver aldrig for gammel til at få rettet tænderne. Men dit tandsæt skal selvfølgelig være sund og velholdt.

Så går du og overvejer tandretning, så er du er mere end velkommen til at booke en tid til en uforpligtende forundersøgelse hos vores specialtandlæge.


Vi kan hjælpe dig med at finde lige den model, der passer bedst til dig og dit liv.

        

HELPROTESE
ORTODONTI (bøjlebehandling) SOM BARN/UNG

 

I dag oplever flere børn (og deres forældre) med ønske om at få rette tænderne, at blive afvist af den kommunale tandpleje.

 

Dette skyldes, at Sundhedsstyrelsens kriterier for, hvilke tandstillingsfejl, der kan korrigeres vederlagsfrit gennem den offentlige tandpleje er blevet strammet betydeligt. Man tilbyder derfor stort set ikke æstetisk korrektion længere. Og børn med f.eks. tandslid, trang tandstilling og kæbeledsknæk oplever desværre også at blive afvist.

 

EN FORDEL AT STARTE TIDLIGT

Så længe børn og unge stadig vokser, ændrer deres tandstilling og kæber sig. Det betyder, at man med den rette behandling på det rette tidspunkt kan arbejde med tændernes naturlige udvikling, og dermed påvirke tandstillingen undervejs i stedet for at korrigere den på bagkant.

Det vil altid være en fordel at arbejde med, og ikke mod, biologien. Og det vil også ofte forkorte tiden med bøjle betragteligt.

 

AFVIST I DET KOMMUNALE?

Står man som barn (og forældre) med et brændende ønske om bøjlebehandling, så kan man med fordel vælge at få lavet sin bøjlebehandling privat, hvis man er blevet afvist af den kommunale tandpleje. En afvisning betyder ikke at tænderne ikke kan rettes. Det betyder blot at tandstillingsfejlen ikke falder under Sundhedsstyrelsens kriterier for gratis tandretning.

 

HVORDAN FOREGÅR DET?

Her på klinikken er vi så heldige at have en specialuddannet bøjletandlæge tilknyttet. Vi behandler dog udelukkende børn og unge, hvor alle de permanente tænder er vokset frem (ca. 13 år og frem). Og hvor behandlingen kan klares med fast bøjle (’togskinner’).

Togskinner har man typisk på i 12-24 måneder, og når den pilles af, vil man altid få en holdebøjle udleveret, som skal bruges i en periode for at sikre, at den nye tandstilling bevares. Prisen for denne behandling starter på 28.000 kr.

 

Overvejer I at få tænderne rettet privat, vil første skridt være en tid til en ortodontisk undersøgelse her på klinikken. Så kan vi hjælpe jer med at finde ud af, hvad den bedste løsning er, og hvornår den bør igangsættes for at opnå det bedste resultat.

tandlæge_ERTMANN009.JPG
Implantater
RODBEHANDLING

En rodbehandling er en behandling, hvor tandlægen fjerner sygt nervevæv og bakterier fra tandens rodkanal, hvorefter rødderne forsegles med et særligt materiale, så nye baktier ikke trænger ind.

 

Behandlingen er en nødvendighed ved cariesangreb, der er så dybe, at der er bakterier inde ved nerven. Det kan også være nødvendigt med en rodbehandling,  hvis en tand er knækket eller har fået et slag. Formålet med en rodbehandling er at bevare tanden. Og at forhindre betændelse og bakterier i at trænge dybere ind i væv, nerver og knogler.

 

Rodbehandling har ry for at være smertefuldt og dyrt - og for ikke altid at virke. Det er en smule ufortjent, for i langt de fleste tilfælde er det hurtigt overstået og gør ikke ondt. Nogle patienter oplever lette smerter, når de kommer hjem, men ikke værre, end at det kan afhjælpes med smertestillende. Der kan naturligvis være særlige tilfælde, hvor det kan være hensigtsmæssigt med let eller moderat smertedækning under behandlingen, men det vil tandlægen altid være behjælpelig med at vurdere på forhånd, så du er tryg, når du lægger dig i stolen.

 

Prisen på en rodbehandling afhænger af antallet af kanaler, der skal laves. Er du medlem af Sygesikring Danmark er behandlingen tilskudsberettiget.

 

Det er sandt, at det kan være nødvendigt at behandle den samme tand flere gange. En rodbehandling er en kompliceret affære, hvor mange faktorer påvirker resultatet, men en tommelfingerregel er, at jo længere fremme i munden, behandlingen laves, jo større er chancen for at opnå et godt resultat med én behandling. Dette skyldes, at jo længere tilbage i munden, man kommer, des flere rødder og komplicerede rodnet har tænderne, hvilket selvfølgelig påvirker behandlingens kompleksitet og succesraten.

 

Heldigvis har vores tandlæger mange års erfaring i lige netop rodbehandling, og vi sørger altid for, at du på forhånd er grundigt orienteret om både det forventede forløb, dine muligheder og de mulige risici, så vi sammen kan vurdere, hvad der er den rigtige løsning for dig.

tandlæge_ERTMANN003.JPG
Krone / Bro
KRONEBEHANDLING/BROBEHANDLING

Manglende eller knækkede tænder kan påvirke mange forskellige aspekter af livet. Det kan gøre det sværere at tygge og spise, det kan give problemer med udtale af ord, og nogle mennesker oplever også, at tandmangel påvirker selvtilliden.

 

Ofte kan en enkelt knækket tand repareres med en plastfyldning. Men mangler der meget tand, eller er der forsøgt med plastfyldninger gentagne gange, vil den bedste (og nogen gange eneste) behandling være en krone. En krone er en fastsiddende løsning i et stærkt, tandfarvet materiale, som omslutter hele tanden og styrker den, så den ikke knækker yderligere.

En bro er en måde til at behandle tandtab, som mange er glade for. Dels kan man meget hurtigt erstatte en manglende tand, og dels kan broen laves, så den ligner dine egne tænder så meget, at man faktisk ikke kan se forskel.

 

En bro kræver dog en beslibning af nabotænderne, og derfor er vi forsigtige med at lave den, hvis nabotænderne er intakte og uden fyldninger. Der er altid en risiko for, at nerven i en tand tager skade, når der slibes ud til en bro. Vi laver derfor altid en grundig undersøgelse af dine tænder på forhånd, så hvis dette er en løsning, du er interesseret i, så kontakt os endelig, så vi sammen kan vurdere, om den er rigtig for dig.

IMPLANTATER I KÆBERNE

 

Et implantat er en fastsiddende tanderstatning, som kræver væsentligt mere tid at etablere end henholdsvis en bro eller en protese. Men det er til gengæld er den løsning, der kommer tættest på en naturlig tand.

Processen består af to hovedelementer.

FØRSTE DEL

Den første er undersøgelse og indoperering af selve implantatet, som er den lille titaniumskrue, der skal fastgøres i kæbeknoglen, eventuelt sammen med noget knogleopbygning. Implantatet fungerer som en slags tandrod, og selvom det kan lyde voldsomt med en operation, tager indgrebet omkring 60 minutter og foregår i lokalbedøvelse.

ANDEN DEL

Efter operationen følger en helingsperiode på ca. 3 måneder efterfulgt af kontrol på klinikken, hvor man sikrer sig at implantatet er vokset fast i knoglen som det skal.

Herfra starter anden og sidste del af behandlingen, som er aftryk og montering af tandkronen.

Tidsmæssigt strækker forløbet sig typisk over 4-6 måneder, og der er minimale gener og smerter forbundet med behandlingen. I mellemtiden er det muligt at få fremstillet en midlertidig tanderstatning, hvis man er kosmetisk generet af den manglende tand.

HVAD ER DEN BEDSTE LØSNING?

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når det skal vurderes, hvad der er den rigtige løsning for den enkelte. F.eks. antallet af tænder, der skal rekonstrueres, kæbeknoglens densitet og kvalitet, medicinindtag, helbred og ikke mindst de øvrige tænders tilstand.

 

Den bedste løsning vil altid bero på en helhedsvurdering af behov, ønsker og muligheder.

Her på klinikken vil første skridt altid være en implantat-forundersøgelse. Ved den indledende undersøgelse og samtale sørger vi for at afdække alt, hvad der kan spille ind på valget af behandling, så du er tryg ved den løsning, du ender med at vælge.

TANDBLEGNING
 

Der kan være gode grunde til at overveje en hel eller delvis blegning af tænderne.
 

HVORFOR BLIVER TÆNDERNE MØRKERE?

Genetisk er der forskel på, hvor hvide vores tænder er - og alle tænder vil i løbet af livet blive mere gullige, da emaljen yderst slides og tandbenet inde i tanden dermed bliver mere synligt.

 

Samtidig giver rygning, sort te, kaffe og rødvin i det lange løb mørke misfarvninger. Og da misfarvede tænder kan være en social hæmsko, kan det virke tillokkende at forsøge at blege dem. De værste misfarvninger kan faktisk ofte fjernes ved en grundig tandrens. Men er det ikke nok til et tilfredsstillende smil, så vil en tandblegning være næste skridt.

 

Tandblegning virker ved, at brintoverilte trænger ind i tanden og fjerner de farvestoffer, der er trængt ind i emaljen. Denne proces kræver et brintoverilteindhold på mindst 3%, og i Danmark må produkter i håndkøb højest indeholde 0,1% brintoverilte.

 

Derfor virker håndkøbsprodukterne ganske enkelt ikke, og de er, i bedste fald, spild af penge.
 

PAS PÅ MED ONLINEKØB

Mange vælger derfor at købe mere kradse midler på nettet, hvor man med et enkelt klik kan bestille produkter hjem fra udlandet, som alle lover nem, billig og effektiv tandblegning.

 

Desværre er dette en virkelig dårlig ide, som kan være både sundhedsskadelig og give varige skader på tænder og tandkød.

 

Produkterne fremstilles nemlig ofte i lande, hvor lovgivningen om tilsætning og indhold af sundhedsskadelige stoffer i kosmetiske produkter er mere lempelig end i Danmark og EU. Disse produkter promoveres i høj grad på de sociale medier..  I 2019 kom en håndfuld danske influencere, uden faglig relevant uddannelse, i vælten for at reklamere for en løsning, der lovede hvidere tænder ved hjælp af blåt lys og gel.

 

Gelen viste sig at indeholde over 75 gange så meget brintoverilte som det tilladte.

 

Brintoverilte virker ved at ætse, så ud over de indlysende farer forbundet med at putte noget stærkt ætsende i munden, kan det give uoprettelige ætsningsskader på tænder og tandkød, hvis man bruger det uden at vide, hvad og hvordan man gør.

 

Modsat håret, som vokser ud igen, hvis man ødelægger det ved blegning, så gendannes emaljen på tænderne ikke. Når først den er væk, så er den væk, og derfor bør man være meget, meget forsigtig med, hvad man udsætter tænderne for.

 

HVAD KAN DU SELV GØRE FOR ET HVIDERE SMIL?

Den bedste behandling er som bekendt forebyggelse. Børst tænderne ofte og grundigt, og hold igen med mad og drikkevarer, der farver eller indeholder megen syre. Rygning, sort te og kaffe er de helt store syndere, når det kommer til at give misfarvninger.

SUNDHEDSSTYRELSENS REGLER FOR TANDBLEGNING

Sundheds- og Miljøstyrelsen, har lavet følgende regler for tandblegning i Danmark. De er lavet for at beskytte dig som patient, og for at sikrer, at en eventuel behandling er skånsom, minimal invasiv og ikke mindst fagligt forsvarlig.

Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen

  • Blegning af tænder skal altid foregå med indledende undersøgelse og information hos en tandlæge

  • Herefter kan blegning foregå hjemme hos den enkelte person

  • Det er ikke tilladt at blege tænder med brintoverilte hos frisør eller kosmetolog

  • Tandblegemidler med mere end 0,1% brintoverilte må ikke sælges i håndkøb i Danmark (mindst 3% er nødvendig for at blege tænder)

  • Blegning af tænder må ikke udføres på unge under 18 år

  • Personen skal have betænkningstid på min. 2 dage, før blegning må udføres

Hvis du overvejer at få en eller flere af dine tænder bleget, så tal med os om dine muligheder.

Vi kan vejlede dig ift. mulige behandlinger og forventet resultat, så du på forhånd kan vurdere, om det er den rigtige løsning for dig.

Kosmetisk Tandpleje
tandlæge_ERTMANN005.JPG
Tandblegning
TANDBLEGNING 

Er du ked af mørke eller misfarvede tænder, så kan vi tilbyde to forskellige former for tandblegning, som begge vil give dig et smukt og væsentligt lysere smil.

TANDRETNING

Skæve tænder kan rettes, uanset alder! Vi kan både rette tænder med usynlige skinner (Invisalign) eller konventionelt med fast bøjle. 

kerogi
bottom of page